Trafikten Çekme Belgeli Araç Nedir? – Çekme Belgeli Araç Alınırmı?

“Çekme belgesi nedir?” sorusu öncelikle ikinci el otomobil almak isteyenlerin, ikinci el ilan sitelerinde otomobil ilanlarını gezerken karşılaştıkları “araç çekme belgelidir” ibaresinden dolayı bir hayli merak uyandırmaktadır. Peki nedir bu çekme belgesi?
Çekme belgesi deyince ikinci el otomobil piyasasında bir çok alıcının aklına aracın kazalı olduğu geliyor, fakat bazı araç satış ilanlarında kazalı olamayan araçlarda çekme belgeli olabiliyor. ikinci el piyasasında en çok merak edilen çekme belgeli araç nedir sorusu hakkında bir çok bilgiyi sizler için derledik.
Çekme belgesi nedir?
Çekme belgesi kullanılmayan araçlar, hurdaya ayrılmış araçlar veya kaza yapan araçları, araç sahipleri uzun bir süre kullanmayacağı için çekme belgesi çıkartarak trafikten düşürür. çekme belgesi çıkartmaktaki öncelikli amaç aracı vergi, kasko, zorunlu trafik sigortası gibi yasal ve mali sorumluluklardan kurtarmaktır. çekme belgesi çıkartıldığında aracın plakası iptal edilir ve bu araç çekme belgeli iken kesinlikle araç trafiğine çıkartılamaz yalnızca çekici vasıtası ile bir yerden bir yere nakil edilebilir. çekme belgesi çıkartmadan önce araca ait bütün vergi borçlarının ve trafik cezalarınınödenmesi gereklidir, borçları ödendikten sonra plakaların sökülerek trafiğe teslim gerekmektedir. Araç sahibi dilediği süre boyunca aracı çekme belgeli olarak bırakabilir aracın çekme belgeli kalmasının bir süre sınırı bulunmamaktadır. Aracın çekme belgeli kaldığı süre içerisinde motorlu taşıtlar vergisi (mtv) borcu çıkmaz.
Çekme belgeli araç nasıl trafiğe çıkartılır?
1- Aracınıza zorunlu trafik sigortanızı yaptırın
2- TÜVTÜRK istasyonlarından 2 adet Ek1 formu alıp doldurun (araç trafik tescil ve müracaat işlem formu)
3- Egzoz muayenesini yaptırın
4- TÜVTÜRK’e aracınızın muayene işlemlerini yaptırın.
5- TÜVTÜRK muayenesinden geçtikten sonra dilekçe, ödeme yaptığınız makbuzlar, çekme belgesi gibi ve evraklar ile birlikte trafik şube müdürlüğüne gidip başvurunuzu yapınız
6- Trafik şube müdürlüğünden plaka tahsis edildikten sonra şöförler cemiyetine gidip plakalarınızı bastırarak aracınızı monte edebilrisiniz.